Balkona suni çim döşemek bu aralar çok moda. Balkonlarını dekore etmeyi düşünen insanlar sıklıkla suni çimi düşünüyor çünkü çok fazla bakıma gerek kalmadan yeşil bir alan oluşturmak için harika bir çözüm olarak öne çıkıyor.
Çim halı gerçek çim bahçelere en iyi alternatif olması, son derece dayanıklı olması ve herhangi bir gübreye ihtiyaç duymaması gibi birçok avantajı vardır. Ayrıca balkonlar başta olmak üzere her türlü alana kolaylıkla serilebilir.
Siz de balkonunuzda veya bahçenizde çim halı tercih edenlerdenseniz ve çim halı nasıl temizlenir sorusuna cevap arıyorsanız tüm cevapları ve daha fazlasını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Bugün sizlere suni çimi ne sıklıkla temizlemeniz gerektiğini, doğru şekilde nasıl temizlemeniz gerektiğini ve kullanılacak ideal temizlik malzemelerinin neler olduğunu anlatacağız. Bu nedenle bu yazımızı okumaya devam edin; birçok yararlı bilgi bulacaksınız.
Ticari temizleyiciler suni çim temizliğinde güvenli değildir çünkü içlerinde bir takım kimyasallar ve koruyucu maddeler bulunur bu nedenle temizlik işlemine başlamadan önce balkonunuzda ve bahçenizde güvenle kullanabileceğiniz ev yapımı çim temizleyicilerden bahsedeceğim.
Suni çim temizliğinde en yaygın kullanılan temizleyici sirke çözeltisidir. Sirke sadece çimlerdeki lekeleri temizlemekle kalmaz, aynı zamanda evcil hayvanınız varsa çimlerdeki kötü kokuyu da giderir. Sirke solüsyonunu hazırlamak için 1 litre su, ¾ su bardağı beyaz sirke ve 2 ila 3 damla esansiyel yağ alın. Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve bir sprey şişesini solüsyonla doldurun.
Deterjan solüsyonunun hazırlanması da oldukça kolaydır ve onu çamaşır malzemeleriniz arasında kolaylıkla bulabilirsiniz. Bir litre ılık suya 2 yemek kaşığı sıvı çamaşır deterjanı eklemeniz yeterlidir. Bunları iyice karıştırın, solüsyonu hazırlayın ve ardından bunu suni çim halının üzerinde kullanın.
Karbonat suni çim üzerinde de kullanılabilir çünkü lekelerin temizlenmesinde ve kokunun giderilmesinde de etkilidir. Bunun için çimlerin üzerine karbonatı serpip bir süre beklemeniz daha sonra su ile durulamanız yeterli olacaktır.
Suni çim çok az bakım gerektirse de yine de temizlenmesi gerekir çünkü çiminizi uzun süre bakımsız bırakırsanız güzelliğini ve çekiciliğini kaybeder.
Bu nedenle balkon teras veya bahçenizdeki suni çimin temizliği belli aralıklarla yapılmalıdır ve bu amaçla değerlendirebileceğiniz iki yol veya yöntem vardır. Biri düzenli temizlik, diğeri ise sahte çime gelebilecek büyük hasarları gidermek ve aynı zamanda mükemmel bakımını sağlamak için ara sıra yapılabilen derin temizliktir.
Çimlerin düzenli temizliği aşağıdaki adımları içerir:
Suni çimin düzenli temizliğinin en önemli adımı döküntülerin uzaklaştırılmasıdır. Bu, rüzgârla birlikte gelen ve sahte çimlerinize sıkışan başıboş yaprakları veya diğer parçacıkları da içerir.
Bu amaçla bir yaprak üfleyici veya bir süpürge kullanabilirsiniz. Bahçenin veya balkonun herhangi bir köşesine tüm yaprakları ve diğer kalıntıları biriktirin ve ardından toplayıp çöpe atın.
Bu temizlik çimlerin düzgün ve temiz görünmesini sağlayacak ve yaprak üfleyiciler aynı zamanda çimlerin liflerinde biriken tozu da temizleyecek, böylece üzerinde yürürken kendinizi rahat hissedeceksiniz.
Yaprak üfleyiciler büyük miktarlardaki döküntüleri toplamak için kullanışlıdır ancak küçük toz parçacıklarını veya dökülmeleri temizleyemezler. Küçük toz parçacıklarının temizlenmesi için en iyi yol çimleri durulamaktır. Suni çim temizliği için bahçe hortumu kullanabilirsiniz.
Çimlerin liflerine zarar verebileceği için çimlere çok fazla su basıncı uygulamadığınızdan emin olun. Çimi temizleyebilmesi ve canlı görünmesini sağlayabilmesi için çimi daima hafifçe durulayın. Çimleri bir köşeden durulamaya başlayın ve ardından diğer köşelere geçin, çimleri tamamen temizlemek için hortumu dairesel bir hareketle hareket ettirin.
Bu adım, suni çimin güzelliğini korumak için çok etkilidir çünkü çiminizin düz yeşil bir halı gibi değil, doğal çim gibi görünmesini sağlayacaktır. Çimlerin yapraklarının yukarıya doğru bakması için ayda iki kez çimleri fırça veya plastik tırmıkla fırçalayabilirsiniz.
Her zaman yumuşak kıllı bir fırça kullanın çünkü sert veya keskin kıllar çimin kalitesini etkileyebilir. Çimlerinizi fırçalamak için bir köşeden başlayıp yatay olarak diğer köşeye doğru ilerleyin. Bir tarafı bitirdiğinizde birkaç adım geriye gidin ve diğer köşeden fırçalamaya başlayın.
Suni çimin düzenli temizliği hakkında her şeyi öğrendikten sonra, daha iyi bir bakım sağlamak için lekelerin çıkarılması hakkında bilgi edinmenin zamanı geldi.
Çim halı satın almak için: Suni Çimin Fiyatı
Leke çıkarmak da çok gereklidir çünkü lekeler çimin liflerine zarar verebilir ve o bölgede mikropların birikmesine fırsat verebilir. Bu nedenle çimlerdeki lekeleri en kısa sürede temizleyin. Suni çiminizdeki dökülmeleri ve lekeleri temizlemek için bazı adımları burada bulabilirsiniz.
İlk adım çim yüzeyindeki sıvı dökülmelerinin temizlenmesidir. Dökülmeler çay, kahve, alkolsüz içecekler, meyve suları, alkol veya başka herhangi bir sıvıdan kaynaklanabilir. Bu dökülmeleri anında temizlemelisiniz. Bir kağıt havlu kullanın ve sıvı çim halıdan olabildiğince uzaklaştırın.
Sıvıyı emecek ve çimin diğer taraflarına yayılmasını ve en önemlisi daha derine nüfuz etmesini ve bunun sonucunda ortaya çıkan hasarı önleyecektir. Ardından böylgeyi bol su ile durulayarak çim halı derinliklerinde sıvıların birikimini önlemiş olursunuz.
Artık lekeleri deterjan solüsyonuyla temizlemenin zamanı geldi. Daha önce bahsettiğimiz deterjan solüsyonunu kullanabilir ve daha sonra bu solüsyonla tüm lekeleri kolayca temizleyebilirsiniz.
Bir sünger veya temiz bir bez alın ve solüsyona batırın. Süngeri hafifçe lekenin üzerine sürün; leke bir veya iki dakika içinde kaybolmalıdır. Lekeyi çıkardıktan sonra bölgeyi su hortumuyla durulayın.
Evcil hayvan lekelerini sirke solüsyonuyla temizleyebilirsiniz. Bir sünger alın, solüsyona batırın, lekenin üzerine sürün ve suyla durulayın. Bu yöntemle leke kolaylıkla çıkarılacaktır.
Suni çimdeki yapışkan kalıntılar temizlenmesi en zor kirlerdir. Çimlerin üzerindeki en yaygın yapışkan kalıntılardan biri sakızdır.
Çimlerden sakızın çıkarılması için halı temizleme işlemine benzer şekilde buz küpleri kullanabilirsiniz. Buz küplerini kilitli bir torbaya koyun ve torbayı sakızın etrafında döndürün. Sakızı sertleştirecektir ve daha sonra çimden kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Çimlerin üzerinde başka yapışkan bir malzeme varsa çıkarmak için diş fırçası da kullanabilirsiniz.
Çimlerin uzun süre dayanabilmesi ve güzelliğini koruyabilmesi için bakımını nasıl yapacağınıza yönelik bakım ipuçlarından bazıları aşağıda belirtilmiştir ve bunları suni çim içeren herhangi bir alanınız için rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Çim halınızı hijyenik tutmak istiyorsanız tüm bakteri ve mikropları öldürmek için sirke solüsyonunu kullanabilirsiniz. Bir sirke solüsyonu hazırlayın ve ardından bunu tüm balkona püskürtün. 40 ila 50 dakika bekletin.
Balkon çimlerini su hortumuyla durulayın. Bu, çimlerinizi tüm mikroplardan temizleyecek ve aileniz ve evcil hayvanlarınız için sağlıklı tutacaktır.
Confetti üretimi çim halılar anti bakteriyeldir bakteri oluşumunu engeller ancak çim halı içinde birikecek atıklarda ve tozlarda bakteri ve mikroplar olabilir tıpkı salon halımızda olduğu gibi… Ancak çim halıyı temizlemek ve durulamak çok kolaydır sıraladığımız adımları uygulamanız yeterli olacaktır.
Suni çim az bakım gerektirse de, çimin rengini ve rahat dokusunu koruyabilmesi için ayda bir kez temizlenmesi gerekir. Çimlerin temizliği için süpürge veya fırça, sirke solüsyonu, su hortumu kullanabilirsiniz.
Çimlerinizin bakımını yapmak istiyorsanız sahte çimlere yönelik bir diğer bakım ipucu da çimleri ayda iki kez su hortumuyla durulamanızdır. Suyun basıncı çimlerdeki tüm küçük kalıntıları gidererek çimin tertemiz ve tekrar kullanıma hazır olmasını sağlar.
Çim halılarımız bakteri, yosun ve mantar oluşumuna karşı güvenli olmasına rağmen, çim üzerinde yılda bir kez yabani ot öldürücü kullanmalısınız, böylece arka malzeme deliklerinde veya kenarlarda fark edilmeyen herhangi bir yabani ot büyümesi varsa gidermiş olursunuz.
Artık balkondaki veya bahçenizdeki çim halının temizliği hakkında her şeyi biliyorsunuz, böylece bakımını bir profesyonel gibi kolayca yapabilirsiniz. Ev yapımı temizleyicilerin tariflerini de sizinle paylaştık, böylece piyasadan temizleyici almanıza gerek kalmıyor.
Sadece bu talimatları takip edin ve çim halının başka bir şey gerektirmeden yıllarca dayanacağından emin olabilirsiniz. Ayrıca suni çim bulunan diğer mekanlar için de bu temizlik ve bakım yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Ve böylece yatırımınızdan kolayca en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
Suni çimi temizlemenin en iyi yolu ev yapımı temizleyiciler kullanmaktır çünkü ticari temizleyiciler çimin dokusunu bozabilecek kimyasallar içerir. Sahte çimi temizlemek için su ile beyaz sirke veya ılık su ile sıvı deterjan kullanın.
Laminat parke yüzey temizleyicilerini kullanmanızı önermiyoruz, temizleyiciye tepkisi olabilir. Birçok ticari temizleyici laminat parke yüzey temizleyicileri çimleri yapışkan ve bulanık hale getirir. Çim halıları temiz hale getirmek için daima sirke, alkol ve esansiyel yağ solüsyonları kullanın.
Suni çimin kalitesine bağlıdır. Bahçenizde çoğunlukla kapalı alanlar için kullanılan dolgusuz çimleriniz varsa bu durumda elektrik süpürgesini rahatlıkla üzerinde kullanabilirsiniz. Ancak bahçenizdeki çim halınızda kum dolgu varsa, üzerinde asla elektrikli süpürge kullanamazsınız.
Evet, kabartma tozu kullanımı suni çim halı için güvenlidir. Evcil hayvan idrar kokusunu veya diğer kötü kokuları gidermek istiyorsanız, kabartma tozu doğru bir tercih olacaktır.. Kabartma tozunu çimlerin üzerine serpin, 1 saat bekletin ve ardından durulayın. Tüm koku kaybolacak.